Poweros® a világ legelső
Infrahatású gumióvszere
MINDIG CSÚCSFORMÁBAN

A felfedezés

Infra red

Minden anyag, amely magasabb hőmérsékleten van a környezeténél, elektro­mágneses sugárzást bocsát ki. Abszolút fekete testnek azt az anyagot hívjuk, amely esetében ez a sugárzás maximális. A közönséges anyagok, a szürke testek ehhez képest jóval kevésbé sugároznak. Azonban előfordulhat, hogy egy anyag az elektromágneses sugárzási tartomány bizonyos részeiben nagyobb energiával sugároz, mint egy ugyan olyan hőmérsékletű fekete test. Természetesen a teljes elektromágneses tartományban ekkor is kevesebb sugárzást bocsát ki, mint egy fekete test! Ez azért fordulhat elő, mert bizonyos frekvenciákat az anyag más frekvenciákká konvertál és így keletkezik ezeken a helyeken a többlet sugárzás más frekvenciák kárára. Ezt a folyamatot fotolumineszenciának hívjuk. (Ismert példa a diszkókban világító festékek, amelyek az ultraibolya tartományból bejövő fényt konvertálják látható fénnyé.)

Az általunk használt saját gyártású „Yule®” hatóanyag, mely mesterségesen előállított infrasugárzó fekete kerámia őrlemény, is ilyen tulajdonsággal rendelkezik. Ez az anyag viszont az infravörös tartomány bizonyos részében – a közepes infravörös tartomány végében és a távoli infravörös tartomány elején (1000-150 cm-1 hullámszám között) – sugároz erőteljesebben, már az emberi test hőmérsékletén is! Ez a tartomány azért fontos, mert ez a biológiailag kedvező része az infravörös sugárzásnak: serkenti a vérkeringést és jótékony hatással van a bőrre. Ezzel a Yule® fekete porral átitatott Poweros® termékünk is rendelkezik a fentebbi előnyös tulajdonságokkal.

Különböző óvszerek és egy fekete test által 50°C-on kibocsátott elektro­mágneses sugárzás spektrális eloszlása az infravörös tartományban. (Az ábrán 350 cm-1 hullámszám alatt már levágnak a spektrumok, mivel az általunk használt spektrométer optikai elemei ezen hullámszám alatt nem engedik át az infravörös fényt.)

(Az elektromágneses sugárzást — mint amilyen a látható fény is — a frekvenciája, a hullámhossza avagy a hullámszáma jellemzi. A hullámszám egyenesen arányos a frekvenciával, míg a hullámhossz fordítottan arányos a frekvenciával. A sugárzás energiája nem egyenletesen oszlik el az egyes hullámszámokra vetítve. Az ábrán ezt, az egyes hullámszámokra eső energiát — az úgynevezett energiasűrűséget — ábrázoltuk a hullámszám függvényében. Ez nem más tehát mint a spektrális eloszlás.)

Az ábrán látható, 50°C-ra felmelegített anyagok elektromágneses sugárzásának az infravörös tartományba eső spektrális eloszlása. Egy fekete testé (Black Body), egy kereskedelemben kapható óvszeré és az általunk kifejlesztett Poweros® márkanevű óvszeré – amely át van itatva a Yule® fekete porával.

Természetesen az általunk használt fekete test nem abszolút fekete test, de jól megközelíti azt. Az ábrán jól látható, hogy a Poweros® spektruma jóval közelebb van a fekete testéhez, mint amennyire a kereskedelmi óvszer megközelíti azt. A Poweros® termék sokkal jobban „világít” infravörösben, mint a kereskedelmi termék. Mivel a kereskedelmi terméket tekinthetjük az alapnak, a fekete testet pedig a maximális energia kisugárzásnak, így egymáshoz viszonyítva a Poweros® termék kétszer hatékonyabban bocsát ki infravörös sugárzást, mint a kereskedelmi termék.Vissza a főoldalraMinden jog fenntartva a Poweros Kft. részére! 2017 Á.SZ.F. | GY.I.K.